marți, 12 iulie 2011

Faci bani prestand diverse servicii uzuale pentru altii

Exista anumite lucruri in viata de care pur si simplu nu poti scapa, cum ar fi de exemplu faptul ca toti avem de facut uneori lucuri care ne fac putina placere sau poate chiar deloc. Chiar mai mult decat atat uneori se intampla sa avem de facut lucruri pentru ca pur si simplu nu avem timp indiferent de cat de urgente ar fi, sau pe care poate doar nu stim sa le facem adecvat si totusi nu reusim sa rezolvam probleme astea niciodata.
Asadar imagineaza-ti pur si simplu potentialul pietei de munca atunci cand vine vorba de facut treburi ciudate/neplacute sau plictisitoare pentru altii. Indiferent de aptitudinile pe care le ai, exista oameni care sunt dispusi sa plateasca pentru serviciile pe care tu le poti face datorita aptitudinilor pe care deja le ai sau eventual datorita unor aptitudini pe care le poti invata. Si sa nu uitam ca de obicei oamenii sunt tentati sa supraevalueze un lucru pe care ei nu pot sau nu stiu sa il faca, deci o sansa de a face si mai multi bani pentru tine.
Deci, ce aptitudini ai? Ce stii sa faci, din categoria sarcinilor ciudate sau dificile, si care dintre aceste lucruri te simti dispus sa le faci pentru altii contracost?

A gasi cate un raspuns la aceste intrebari este primul pas in abordarea acestei "meserii" ca metoda de facut bani. Daca reusesti sa faci o lista cu lucruri la care te pricepi si sa-ti intocmesti un fel de fluturas pe care sa il distribui in zona unde locuiesti ai posibilitatea sa faci din asta intr-adevar o activitate generatoare de venit. Cel mai important aspect de avut in vedere pentru ca aceasta afacere sa mearga bine este un numar cat mai mare de clienti. Asta poate rezulta din abordarea cu interes a 2 probleme: diversitate si promovare.
Un alt lucru de care va depinde foarte mult afacerea ta este cantitatea de timp de care dispui si scopurile pe care ti le stabilesti. Vrei sa ai obtii un venit stabil din astfel de activitati sau te multmesti sa faci din asta o activitate de week-end cu care sa iti suplimentezi veniturile si in acelasi timp sa-ti ocupi productiv timpul liber?
Inainte de a incepe totusi sa iti faci reclama gandeste-te mai intai la piata imediata si anume la grupul tau de prieteni, la cunostintele apropiate, la familie si alte persoane pe care le cunosti. Intreaba-i pe toti pe care ii cunosti si cu care interactionezi daca au sarcini dificile pe care vor sa le delege altcuiva si poate asa reusesti sa iti gasesti chiar primii clienti. Banii oricui merg la magazin si sa muncesti nu e rusine. Poti in acelasi timp sa le ceri celor pe care ii intrebi sa si raspandeasca un zvon despre cum ca tu faci aproape orice sarcina pentru suma potrivita de bani, iar asta nu poate sa conduca decat la cresterea numarului de clienti pentru ca cea mai buna publicitate e cea orala. Oamenii vorbesc despre lucrurile astea de obicei, si un alt lucru important, mai multa incredere  poti avea in cineva care vine cu recomandare decat in cineva care apare de nicaieri.
S-ar putea sa vrei sa te specializezi intr-o singura ariedaca ai anumite abilitati sau talente, de exemplu ai putea avea cev experienta in a-i ajuta pe oameni cu sarcinile lor personale zilnice.
Vei dori probabil sa te specializezi intr-o anumita arie de activitati daca ai anumite abilitati, de exemplu poate ai simt organizatoric si i-ai putea ajuta pe ceilalti sa rezolve anumite treburi pe care toata lumea le lasa pe ultimul moment iar cu cat sunt amanate mai mult cu atat devin mai dificile. In mod alternativ te poti oferi sa faci comisioane cum ar fi cumparaturi sau plata facturilor, pentru persoane care dintr-un motiv sau altul nu pot iesi din casa.
Foarte important este ca atunci cand te decizi sa iti faci publicitate sa subliniezi lucrurile la care te pricepi si poti fi de ajutor, sa dai exemple de sarcini si servicii pe care le poti presta. Importanta este si formularea. Decat sa spui "pot face diverse cumparaturi" poti exprima ideea mai plastic in asa fel incat sa sune comercial si sa ii lase clientului impresia ca il ajuti cu mai mult decat niste cumparaturi, si atunci poti formula astfel: "Acum nu mai trebuie sa va faceti griji pentru timpul pierdut la coada la plata facturilor sau intre refturi si la rand la supermarket". Acesta e doar un exemplu, poate nici macar cel mai bun, dar cred ca ai inteles ideea de baza.
Incepe de la un nivel mic pentru a-ti construi imaginea si ii poti ruga pe clientii satisfacuti sa te recomande eventual si altor persoane care au nevoie de asistenta pentru diverse lucruri. Publicitatea "populara" e cea mai buna forma de publicitate. Astfel potentialii clienti nu doar afla despre existenta serviciilor tale ci afla si despre calitatea acestora si despre cat esti tu de serios.
Asa cum am demonstrat pana acum, in scurta mea serie de articole, posibilele metode de facut bani sunt destul de numeroase. Important este doar sa fii perseverent si sa nu renunti prea devreme, pentru ca nici o afacere nu "duduie" de la inceput. Lucrurile bune se lasa asteptate. Spor la bani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu