miercuri, 8 februarie 2012

Faci bani facand artizanat in propriul garaj

Iti place sa mesteresti lucruri? Daca da si daca iti mai place si sa folosesti lemnul ca obiect de lucru, atunci ai putea face multi bani din a-ti sculpta o noua cariera in prelucrarea lemnului. Nu e nevoie sa stii sa sculptezi cu minutiozitate ca Brancusi. Obiectele mai practice isi vor gasi tot timpul o destinatie comerciala, chiar daca singurele lucruri pe care stii sa le faci sunt pentru inceput niste simple cutii, tot vei gasi in asta o metoda de valorificare a aptitudinilor tale. Si cum e mai placut sa faci bani daca nu facand ceva cu pasiune si facand ceea ce-ti face placere.
Partea buna a lucrurilor e ca exista si destul de multe metode prin care sa iti vinzi "operele" pentru a face banii care te motiveaza sa muncesti mai cu spor. Ti se pare interesant?

Ca metoda de facut bani, artizanatul e o activitate interesanta pentru ca lemnul e un material de lucru foarte placut si daca il poti folosi pentru a crea lucruri pe care cei din jur le-ar gasi utile si pentru care ar fi dispusi sa plateasca sume de bani, atunci te afli fata in fata cu oportunitatea unei afaceri bune. Exista targuri de manufactura in toata tara care de obicei sunt populate de oameni care isi folosesc talentul in prelucrarea lemnului pentru a manufactura lucruri utile si frumoase in acelasi timp incepand de la cutii cu diverse utilitati pana la ornamente, numere pentru usa sau placute de birou si multe alte lucruri.
Cheia in inceperea unei afaceri de genul asta e sa iti dai seama mai intai la ce esti bun. S-ar putea deja sa ai raspunsul la intrebarea asta, caz in care trebuie doar sa afli daca exista si o piata pentru ce stii tu sa fabrici din lemn. Daca nu reusesti poate ar trebui sa modifici ceva la obiectul respectiv pentru a-l face mai comercial.
Pretul face afacerea profitabila in cazul lucrurilor facute de mana intrucat trebuie sa iei in calcul timpul si volumul de munca necesare fabricarii unui obiect.  Un ornament din lemn sculptat cu delicatete se poate vinde la un pret rezonabil de 30-40 lei, in functie de dimensiune si de complexitate chiar si cu mai mult. Cand iti faci calculele pentru preturi gandeste-te ca daca a durat 8 ore sa faci ceva si il vinzi cu 30 de lei afacerea ta deja nu mai e profitabila pentru ca din pret o parte e si costul materialelor folosite si a uzurii sculelor. Asta fiind spusa, trebuie sa incerci sa nu faci lucrari prea complexe pe care sa fii nevoit sa le pui la vanzare cu un pret mare deoarece oamenii sunt in general sceptici la a cumpara obiecte decorative scumpe, zgarcenia generala si lipsa de apreciere pentru munca fiind factori foarte importanti de luat in calcul la deschiderea unei astfel de afaceri.
Tot inainte sa iti pornesti afacerea trebuie si sa te documentezi foarte bine cu privire la piata existenta pentru asa ceva ca sa vezi ce fac altii deja prezenti in domeniu si cu cat vand ce fac. Poti la fel de bine sa te adresezi unui magazin local de suveniruri si cadouri (afacere pe care o poti pune in practica si tu dupa ce dezvolti suficient de bine afacerea cu manufactura) ca sa iti faci o idee depre cum isi dezvolta afacerile oamenii care opereaza in domeniul comertului cu astfel de lucruri. Producatorii si comerciantii de astfel de lucruri sunt 2 categorii diferite de activisti ai acestui domeniu. Ideal ar fi tu sa reusesti sa reunesti cele doua categorii intr-un singur individ si astfel sa devii propriul tau sef, tu sa fii si producator si comerciant incasand astfel tot profitul si avand in acelasi timp si doua afaceri, sau una cu ramificatii daca vrei sa-i zici asa. De la magazinele de profil e indicat sa iei orice fluturas, pliant sau carte de vizita care iti cade la indemana si sa iti insusesti toate informatiile pe care le contin, asa poti sa afli cate ceva despre cum lucreaza concurenta si in acelasi timp poti sa-ti faci si cateva idei pe care poate sa le dezvolti despre ce ai putea sa produci.
Daca nu vrei sa comercializezi tu ce produci te poti adresa si unui astfel de magazin de suveniruri in vederea incheierii unei colaborari. Trebuie sa fii foarte atent la capacitatea de livrare pe care o ai. Nici nu stii cum dai lovitura cu vreo unul din obiectele pe care le produci in serie si nu o sa poti face fata cererii.
Un alt lucru la fel de important este sa gasesti ceva care sa te defineasca si sa te diferentieze de ceilalti producatori de astfel de obiecte de artizanat, ai putea de exemplu sa folosesti un anumit tip de lemn. La fel de bine ai putea sa te orientezi spre o anumita categorie de varsta si sa produci doar obiecte de artizanat care sa se adreseze reprezentantilor acesteia. Posibilitatile in acest domeniu sunt nelimitate. Mai trebuie sa ai in vedere un lucru atunci cand iti alegi segmentul de piata spre care te orientezi. Oamenii obisnuiesc sa cumpere celor din jur cadouri cat mai haioase. Asa ca afacerea ta nu se bazeaza doar pe munca bruta si talent practic, trebuie sa iti pui si imaginatia la contributie si sa vii cu ceva ingenios si distractiv.
Pe de alta parte, dupa ce te vei fi ocupat deja de toate detaliile de mai sus, nu uita sa-ti mentii locul de munca tot timpul cat mai curat si cat mai organizat. Daca o sa incepi sa faci bani din afacerea asta trebuie sa fii profesionist in toate felurile. Poate ajungi un sculptor renumit si or sa vrea oamenii sa vina sa dea comenzi la tine la atelier. Curatenia si organizarea sunt niste obieiuri pe care trebuie sa le deprinzi de la inceputul unei afaceri pentru ca oamenii isi schimba greu obisnuintele. Daca nu esti un elefant si citesti articolul, ar fi bine sa iei in considerare si ce tocmai am spus.
Ai deja idei pentru proiecte de obiecte de artizanat? Daca da, atunci incepe sa-ti schitezi ideile chiar acum si sa dai drumul afacerii cat mai repede si sa incepi la fel de repede sa faci si bani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu