marți, 22 februarie 2011

Cum sa faci bani dintr-un blog

    Tot mai multe persoane isi dau seama ca un blog este poate cea mai buna afacere pe care ti-o poti face online. Necesita costuri minime de incepere, poti ajunge la un numar impresionant de cititori intr-o anumita perioada de timpsi odata ce inveti sa-ti monetizezi blogul acesta poate fi si o sursa de venit destul de decenta, venit care va continua sa creasca si in zilele in care nu scrii nimic (daca nu sunt prea multe sau prea dese, bineinteles).
   Exista cateva moduri de a-ti face un blog. Poti folosi WordPress, Blogger, sau orice alt site cu serviciu gratuit de gazduire de bloguri, sau iti poti face propriul blog, cu propriul domeniu.

Daca vrei sa faci bani mai seriosi din blogging, trebuie sa ai control nelimitat asupra blogului tau, iar asta e ceva ce conturile gratuite de pe site-urile de blogging nu iti faciliteaza. facandu-ti un blog pe un astfel de site, automat vei fi obligat sa respecti termenii si conditiile acestuia, iar acestea de obicei includ si conditia conform careia nu poti face publicitate directa vreunui anume produs sau furnizor de servicii. Exista destul de multe persoane care au construit un blog carora doar cateva luni mai tarziu li s-a sters contul fara a fi macar anuntati.

   O sa te coste cativa dolari sa iti cumperi un nume de domeniu si gazduire pe un server, dar beneficiile vor depasi cu mult costurile necesare. Cu doar 20 $ pe an poti avea acces la libertate neingradita.

   Odata ce vei fi facut deja aceste demersuri (ti vei fi ales domeniu si hosting), urmeaza sa iti alegi tema si layoutul blogului. S-ar putea sa gasesti un layout care se potriveste temei blogului tau sau s-ar putea sa gasesti unul care pur si simplu iti place cum arata. Insa nu te pripi, pe internet exista mii si mii de layouturi pe care le poti folosi - o simpla cautare pe Google iti va dezvalui suficiente din care sa iti poti alege unul care sa fie cel mai potrivit pentru tine.
   Dar poate cea mai importanta intrebare este "Despre ce sa fie blogul?". Toata lumea e la dispozitia ta aici: unii oameni scriu pe blogul lor despre vietile lor in general, altii despre serviciul lor, altii scriu despre hobbyurile lor, unii povestesc pe bloguri despre copiii lor si cum e sa fii parinte si dau sfaturi in sensul acesta si zilnic apar bloguri noi despre vietile ciudate ale celebritatilor si despre lumea mondena. Important este ca orice subiect ti-ai alege sa fie un subiect despre care sa scrii cu pasiune, pentru ca urmeaza sa scrii despre subiectul asta de cateva ori pe saptamana si daca nu ai entuziasmul necesar, asta se va cunoaste in postarile tale si atunci nimeni nu va mai avea entuziasmul necesar sa le citeasca.

   Am terminat si cu alegerea subiectului. Acum trebuie sa incepi sa-ti scrii postarile pentru blog. Daca arunci o privire peste cateva din blogurile deja existente, vei observa ca lungimea postarilor difera foarte mult. Unii bloggeri scriu doar un paragraf sau doua de fiecare data, insa vei obtine rezultate mai bune daca tinzi spre postari un pic mai lungi. Cam 400-500 de cuvinte insumeaza un articol care sa cuprinda suficienta informatie. Intr-adevar altii scriu articole de mii si mii de cuvinte care pot trece si drept carti online.

   Mai indicat de atat ar fi sa scrii un inceput de articol care sa fie afisat pe pagina principala care apoi cu o continuare sa duca la articolul complet. Avantajul acestui model de blog este ca pe pagina principala blogului apar mai multe postari din care oamenii isi pot alege unul pe care ulterior sa-l citeasca in intregime dand click pe titlu. Astfel posibilitatea ca ceva sa ii atraga atentia unui cititor este mai mare, si informatiile afisate pe pagina principala fiind mai multe.
   Oricum trebuie sa tii minte ca atunci cand vine vorba de blogging nu exista reguli scrise. In timp vei gasi in mod natural solutia care ti se potriveste cel mai bine tie si care se pliaza mai bine pe stilul tau de lucru, iar blogul tau se va stabili intre niste tipare bine definite care va vor placea atat tie cat si cititorilor tai. Vei descoperi in timp ca personalitatea si caracterul tau se regasesc si in scrierile tale. Nu incerca sa te impotrivesti acestui lucru, originalitatea personalitatii tale este trasatura definitorie a blogului tau. Informatia respectiva se gaseste cu siguranta si in alta parte pe internet, dar felul in care o prezinti tu este unic. Pana la urma blogul tau este intr-adevar un cont personal care face referire la trairile si experintele tale de viata personale, asa ca arata-le oamenilor din ce esti facut. Astfel, cu timpul, vei ajunge sa ai un auditoriu mai mare si mai loial.
   Pana la punctul acesta deja ai un blog functional, cu cititori, pe care scrii regulat despre un subiect care iti place. Urmatorul pas este sa il faci sa ajunga in fata privirilor cat mai multor cititori cu putinta. Un mod simplu si accesibil de a face acest lucru sa se intample este sa faci blogului tau pagini pe cat mai multe retele de socializare. La fel de bine iti poti face tu cont pe cat mai multe site-uri de socializare si sa iti faci un profil care sa contina si un link catre blogul tau si eventual o descriere a acestuia. Alte modalitati de a face publicitate gratuita blogului tau pentru a-ti genera trafic este sa scrii articole gratuite pentru directoare web sau directoare de articole, iar la sfarsitul articolelor scrise de tine sa atasezi un link spre blogul tau. Un alt lucru pe care il poti face este ca la toate postarile tale de pe forumuri sau la toate mailurile pe care le trimiti sa atasezi o semnatura care sa contina un link spre blogul tau. Daca stai si te gandesti un pic, in cele din urma nici nu trebuie sa cheltui ceva pentru a-ti genera suficient de mult trafic. Tot ce mai raamane de facut acum este sa transformam blogul intr-o sursa de bani. Cum faci bani dintr-un blog? Pai sa vedem...

   Primul lucru pe care il poti face este sa incepi sa iti transformi traficul intr-o sursa de venit, dat fiind ca pana acum vei fi ajuns la un numar suficient de mare de vizitatori, iar pentru asta exista destul de multe metode. Google Adsense este probabil cea mai cunoscuta metoda - poti sa te inscrii in program pentru afisare gratuita de reclame contextuale, reclame care vor fi pe aceeasi tema cu subiectele postarilor tale, astfel incat vizitatorii sa fie interesati ca astfel sa iti maximizezi rata de click-uri pe reclame, aceste click-uri generandu-ti tie practic banii.
   Exista o multime de alte site-uri care iti ofera oportunitatea de a fi platit pentru fiecare postare pe care o scrii cu privire la un anume subiect. Astfel de site-uri sunt "Pay Per Post" si "Review Me". Pe aceste site-uri, si altele de gen pe care le vei gasi tu, vei fi platit o anumita suma de bani sa scrii un articol de recomandare despre un produs sau despre un site pentru proprietarul acestuia. In mod aproximativ asemanator poti recomanda produsele sau site-urile altor persoane prin link-uri de afiliere incorporate in postarile tale si astfel sa castigi bani din comsioane pe care le incasezi cu ocazia fiecarei vanzari care se face prin intermediul link-ului de pe blogul tau.
   Odata ce devii mai vechi in blogosfera si capeti putina experienta si ajungi la un numar mai mare de cititori, poti crea spatii special destinate reclamei pe blogul tau, si sa percepi o taxa de ocupare a acestora indiferent de natura reclamei afisate in ele. Ce poate fi mai bine decat sa iti stabilesti singur preturile?
    Mai exista un ultim pas pe care il poti face cu blogul tau daca iti doresti sa mai schimbi un pic rutina din cand in cand. Vinde-ti blogul! Odata ce e bine plasat in blogosfera si in cautari pe google, are destul de multi vizitatori si genereaza destul de mult venit, il poti vinde de obicei pentru de 10 ori valoare medie a venitului lunar. Dupa aceea o poti lua de la capat cu un subiect total nou.


  Asadar cam asta ar fi - cum sa faci bani din bloging pas cu pas la dispozitia ta. Pentru orice fel de intrebari simtiti-va liberi sa lasati comentarii cu acestea la sfarsitul articolului. Odata ce ai terminat de citit articolul da-i drumul si incepe sa-ti construiesti blogul de azi!

Un comentariu: