joi, 3 martie 2011

Marketing in retea - MLM

  Statele Unite ale Americii, locul de unde a inceput multi level marketingul (MLM) sau marketingul in retea cum i se spune in romana, estimeaza ca 10% din noii milionari ai americii aparuti in ultimii 10 ani au ajuns aici construind afaceri prin marketing in retea.
   Chiar autori binecunoscuti de business cum ar fi Robert Kiyosaki, Daonald Trump si Tony Robbins, au declarat ca afacerile bazate pe mediul casnic si in special pe marketing in retea, vanzarile directe si mlm-ul vor fi deveni industria cu cea mai mare crestere din urmatorul deceniu. Zilnic, cateva sute de mii de oameni in toata lumea pornesc astfel de afaceri de la domiciliu bazate pe multi level marketing.
   Bineinteles asta nu inseamna ca modelul de afacere bazata pe marketing in retea se potriveste oricui.Exista chiar o rata de esec sau renuntare foarte mare, dar pana la urma asta e valabil cam pentru orice tip de afacere. Cele mai multe afacere au teninta sa esueze in primii 4 ani, dar din zecile de milioane de afaceri care se deschid anual in toata lumea, raman destul de multe care sa aiba succes.

   Din nefericire statistici foarte multe la nivelul Romaniei nu exista, legat de domeniul afacerilor bazate pe marketing in retea, dar dupa cum arata statisticile americane conform carora afacerile de la domiciliu insumeaza ca cifra de afaceri anuala totala mai mult decat suma cifrei de afaceri ale domeniului farmaceutic, adunat domeniului alimentar si bunurilor de larg consum.

   Avand in vedere ca traim in aceasta lume tot mai incerta financiar, peste tot se fac restructurari si trimiteri in somaj, oamenii raman fara locuri de munca si implicit fara venituri, in numere mai mari pe zi ce trece, iar in acelasi timp se schimba si mentalitatea generala cu privire la notiunea de stil de viata, acesta intrunind tot mai mult necesitati pe zi ce trece, afacerile de la domiciliu, facute cu scopul fie de a suplini venitul de baza sau chiar si pentru a obtine un venit de baza rezonabil, pot doar sa creasca exponential in urmatorii ani.
   Asadar, de ce e nevoie mai exact pentru a avea succes intr-o afacere bazata pe marketing in retea? Cei mai multi experti sunt de acord asupra urmatoarelor lucruri:

   1. Trebuie sa fii pregatit sa te "conectezi" cu oameni care gandesc la fel. Oamenii care se alatura companiilor de marketing in retea pot ajunge oriunde. Singurul mod de a reusi in acest domeniu este efectiv sa iti construiesti aceasta afacere, largindu-ti cercul decunostinte zilnic si comunicand cat se poate de mult cu toata lumea. Asta nu inseamna ca neaparat trebuie sa devii o lipitoare sociala si sa le vinzi produse sau sa ii "racolezi" pe toti membrii familiei tale sau ai grupului tau de prieteni. Ba chiar dimpotriva, cei mai de succes mlm-isti dezvolta afaceri de bun simt, ei invata sa dea valoare afacerii lor si sa dezvolte metode de a gasi clienti intre oamenii care deja au nevoie si cauta produsele sau serviciile pe care ei le vand, nu incearca sa forteze pe gatul oricui un produs care persoanei respective nu ii este necesar la momentul respectiv. Facand asa risti sa ramai singur repede.
   2.Trebuie sa ai ceva cunostinte de marketing, sau sa fii pregatite sa acumulezi cateva. Internetul a fost parca trimis de Dumnezeu pentru cei care cauta sa genereze ceva piste de dezvoltare a afacerii lor. Au trecut deja zilele cand trebuia sa te uiti in ziar, sa verifici anunturile sau sa trimiti scrisori de oferte pentru a genera vanzari.
Acum cine cauta ceva, cam orice ar cauta, cauta pe internet. Deci cam tot ce trebuie sa stii e cum sa iti faci anuntul sa ajunga in fata oamenilor care deja cauta produsul respectiv. Cele mai multe companii bune de marketing in retea iti ofera un oarece nivel de pregatire de baza la inceput, dar e o idee buna ca intotdeauna sa cauti companiile care sunt dispuse sa faca un mic efort si sa-ti puna la dispozitie tot ce ai nevoie pentru a incepe.
    3. Trebuie sa fii pregatit sa muncesti. Multi oameni care se alatura companiilor de marketing in retea cauta sa se imbogateasca repede. Dar realitatea e de fapt alta, cei mai multi dintre ei nu sunt pregatiti sa faca munca necesara  necesara pentru a ajunge de succes. Chiar daca poti face bani multi din marketingul in retea, dar asta nu e un lucru sigur, tot trebuie sa muncesti din greu, mai ales la inceput daca vrei ca afacerea ta sa aiba un start bun. Oricum ideea asta nu trebuie sa te sperie pentru ca pana la urma asta e un lucru normal in orice afacere.
    4. Crede in produsele pe care le vinzi. Asta ar trebui sa fie evident, dar e nevoie sa o spun oricum, asigura-te ca alegi o companie care vinde produse in care tu chiar crezi, le folosesti si esti bucuros sa le recomanzi altor oameni pentru a le folosi. Pentru a fi de succes in afacerea ta trebuie sa petreci destul de mult timp vorbind despre produsele tale, asa ca asigura-te ca te poti atasa emotional de produsul tau si ca il poti vinde cu zambetul pe buze.
    Deci daca aceasta activitate ti se potriveste, atunci probabil ai ce iti trebuie pentru a construi o retea puternica de marketing. Un  ultim sfat personal ar fi sa incerci sa-ti extinzi afacerea si in mediul online, promovandu-ti produsele si online pe diverse retele de socializare. Dar despre asta am mai discutat in articole anterioare si probabil vom mai discuta si in articole viitoare.
   Ultima intrebare pe care a ramas sa ti-o adresezi este carei companii vrei sa i te alaturi...

   Daca nu stii spre ce sa te orientezi eu iti propun sa cauti pe Google informatii despre diverse retele de multi level marketing (cum ar fi Amway, Avon, Oriflame, etc.) si sa vezi pareri atat ale celor care au reusit sa faca bani din asta cat si ale celor care au esuat in incercarea lor de a trai din aceasta activitate. Dupa ce te vei fi documentat suficient si ramai in continuare la ideea ca vrei sa incerci multi level marketing si sa faci bani din capacitatatile tale de negustor, eu iti urez mult succes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu